сряда, 16 януари 2013 г.

Рециклирай!
"Рециклирай" е темата на предизвикателството, което ни отправя Бисерка/Bearkis в Hobby Challenges! Това е моята картичка изработена от:
1. Плетени фунийки от вестник, които са боядисани и лакирани
2. Листата на цветето са сътворени от старо дънково яке, което използвам за зашиване на кръпки на децата
3. Много старо копче от запасите на майка ми
4. Част от надписа е направета от парченце сатенен шнур, останал ми от друг проект
5. За разкош два цвята контур за стъкло


Няма какво да се лъжем! Ние живеем в едно консуматорско общество и повечето хора не се и замислят какво оставяме на нашите деца!
За първи път се сблъсках с рециклирането, когато бях на гости на мой вуйчо в Германия през 2001 година (ако не ме лъже паметта:) Тогава бях ученичка и ми направи впечатление постоянното повтаряне от страна на роднините кой боклук в коя кофа се изхвърля! Оказа се, че това се дължи на солените глоби за тези, които не изхвърлят разделно! Впоследствие разделното събиране постепенно навлезе и у нас. 


Аз лично нямам възможност да подредя няколко кофи (все пак живеем в малък апартамент с три деца:), но въпреки това изхвърлям разделно пластмаса, хартия и стъкло. Просто ги събирам в отделни торбички, с които е окичена цялата ми кухня. Най-големият ми син Самуил все по-рядко ме пита кое, къде да изхвърля, Калоян - постоянно, но това ми предстои и с Борко!
И да - знам! Събират всички боклуци заедно в един и същи камион, но се надявам това да се промени някога (само дано да е в близко бъдеще)!!! Аз се чувствам лично отговорна и за това възпитавам децата си така, че те да са готови за този момент! 
Уча ги също и да не замърсяват околнота среда, както и да пестят природните ресурси! Не знам какво ще се случи и те какви хора ще бъдат, все пак след една възраст всеки отговаря за собствените си действия, но нали за това са родителите - да дават пример!


Мисля, че и хората на изкуството са като родителите, но някак си по-всеобхватни. Те предават послания чрез творбите си. Чрез тях те въздействат на обществото, а това е до някъде по-отговорно от възпитанието на деца! Ето защо горещо поздравявам Бисерка за този подтик да творим рециклирайки! Може би повече предизвикателства трябва да са свързани с тази тема.
Когато публикуваме творбите си ние оказваме влияние не само хора на изкуството! Мисля, че ако успеем да въздействаме чрез творчеството си дори и само на един човек, това ще е крачка към положителната промяна от която всички имаме нужда, не само ние, но  децата ни и техните деца...


12 коментара:

 1. Здравейте отново,
  радвам се, че ви харесва! Вие творите не по-малко интересни неща!
  Поздрави: Вера Григорова

  ОтговорИзтриване
 2. Очарована съм от картичката! Страхотна, и то само с "отпадъци":). Браво!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Трогната съм от написаното и се радвам на идейната творба!Поздравления за думите и делата!!!

  ОтговорИзтриване
 4. Зачетох се с огромен интерес и съм очарована,че има хора, които мислят по този начин. Човек наистина би могъл да направи много красиви произведения на изкуството от наглед непотребни неща и е въпрос само на умението ни да виждаме красотата около нас.
  Харесва ми начина по който са "употребени" непотребните вече материали.. Благодаря за участието в Хоби предизвикателство 30 "Рециклирай",зададено от Bearkis. Добре дошла и се надявам да се виждаме отново..

  ОтговорИзтриване
 5. Здравейте момичета!
  Съжалявам, че не ви отговорих по-рано, но имах проблеми с клавиатурата(това ни се случва доста често, откакто сме с деца:)! Благодаря ви за топлия прием и за милите ви думи! Те ми подействаха като свеж пролетен полъх след тежка зима!
  Всички вие с много любов творите красота и точно за това ми е безкрайно притно милото ви отношение към мен! Дерзайте момичета! Ако се подкрепяме, всички заедно ще вървим напред!
  Поздрави: Вера

  ОтговорИзтриване
 6. Хей , толкова ми хареса тази картичка ,че вече няколко пъти се връщам да я гледам !Прекрасна е ! А това , с рециклирането си е направо супер !
  Аз , също като теб обожавам да рециклирам и споделям всяка написана от теб дума . Това , че сме консуматори е много жалко , но само в нашите ръце е да променим това .
  Още веднъж - искрени поздрави за картичката!

  ОтговорИзтриване
 7. Здравейте, много благодаря! Радвам се, че се отбихте!
  Харесвам вашите творения, защото са ми интересни всички изкуства! И аз от време на време шия по нещичко на децата, но вие сте толкова продуктивна, че направо ме смайвате! Следя блога ви и ми прави впечатление, че почти всеки ден правите нови неща! Чудя се от къде черпите време и вдъхновение? И точно това ми допадна, че в творенията ви си личи алтернативно мислене!
  Поздрави: Вера Григорова

  ОтговорИзтриване
 8. Невероятно въздействаща картичка. Грабна ме от раз с експресивното цветово съчетание, но като видях, че е направена от рециклирани материали, бях двойно по-впечатлена. Поздравления както за творческия дух, така и за човешката отговорност към заобикалящия ни свят!

  ОтговорИзтриване
 9. Благодаря ви от сърце! Радвам се, че се отбихте в моето кътче за споделяне и заповядайте отново!:)
  Поздрави: Вера Григорова

  ОтговорИзтриване
 10. Здравейте! Поздравления за страхотната картичка, която сте направили. Харесва ми композицията и съчетаването на различни материали, при това-рециклирани. Удоволствие е не само за сетивата, но и за душата. Радвам се,че има хора с творчески поглед , имайки предвид в какво общество живеем.

  ОтговорИзтриване
 11. Много благодаря! Радвам се, че ви е харесала, кокто и да се запознаем!
  Заповядайте отново в "Музика на душата"!:)
  Поздрави: Вера Григорова

  ОтговорИзтриване